Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2013. május 15., szerda

Sertés tokány puliszkivál tálalva





Hozzávalók a puliszkához:
1 l     víz
0,5 dl    olaj
25 dkg    kukorica/málé/dara
csipetnyi só

Hozzávalók a tokányhoz:
1 kg csontos disznókaraj
2 evőkanál étolaj
0,5 kg    füstölt kolbász
0,5 kg    füstölt oldalas
só, bors ízlés szerint
egy gerezd fokhagyma
4 db tojás /ezekből lesz a tükörtojás/
0.5 kg juhtúró/ a tálaláshoz/

1 csokor friss petrezselyem apróra vágva

Tálaláshoz............
     fejenként 1 evőkanál juhtúró
     fejenként 1 tükörtojás

fogyasztás előtt,meghintem a kiszedett adagokat a friss apróra vágott petrezselyemmel 

Ital ajánlat:száraz fehér borok,vagy Rose....pl Tihanyi Kékfrankos
Rose,Olasz rizling,Somlói juhfark.......

2013. május 10., péntek

Epres túrótorta sütés nélkül

KÖSZÖNÖM A RECEPTET...napfény és fűszernek
 
Amikor megláttam  a torta gyönyörű képeit,szinte azonnal nekiláttam volna. Csoda finom,magyar epret kaptam a piacon.


Epres túrótorta


Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
-50 dkg túró
-12, 5 dkg vaj
-20-25 dkg cukor(én 15-öt tettem)
-3 ek. tejföl
-1 citrom héja és ízlés szerinti leve
-1,5 dl tej
-3 púpos tk.porzselatin

A tetejére:
-40-50 dkg eper

A vajat ,tejfölt,cukrot jól kikeverem.
Hozzáadom a citrom héját és levét,majd a túrót.Jól összekeverem és hozzáadom a forró tejben feloldott zselatint.
 Nekem elég folyós volt így és mivel nem akartam hogy kifolyjon a formából 1/2 órát  a tálban hagytam hűlni és csak utána öntöttem  bele.
2-3 órára hűtőbe tettem .
Tálaláskor a tetejére halmoztam az epret.





Ha valakinek úgy teszik gyümölcszselével  is készítheti a tetejét.

Egyetlen egy baja volt ,pillanatok alatt elfogyott.
Ez a habos könnyű krém,jól illenék egy könnyű piskóta tetejére is :)




2013. május 8., szerda

Vakarcs,vakaró,másnéven Roma "kenyér",és más Roma ételek

Vakarcs, Bodag, Vakaró  másnéven Cigánykenyér

4 darabhoz: 40 dkg liszt, 1 tk só, 2,5 dl víz (esetleg a fele tej), 2 dkg disznózsír, 1 kávéskanál szódabikarbóna.
A hozzávalókból tésztát gyúrok, majd 4 lapos lepényformát formálok belőle. A tűzhely lapján mindkét oldalán megsütöm őket. A cigányok úgy eszik, hogy lecsót tesznek rá.
Roma lecsó (Lacsaú)

20 dkg húsos szalonna, 3-4 nagy fej hagyma, 2 kg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 2-3 szem krumpli, 2-3 ek pirospaprika, 2-3 csöves erőspaprika, só.
A paprikákat karikákra vágom, a paradicsomokat négyfelé-hatfelé vágom, a krumplit meghámozom és felkarikázom (ez kellőképpen sűríti a lecsót). A szalonnákat kiolvasztom, majd aranysárgára pirítom rajta az apró kockára vágott hagymát. Megszórom az édes pirospaprikával, majd ráteszem a paprikát és a paradicsomot, illetve a krumplit. Sózom és lefedve puhára párolom. Ízlés szerint erőspaprikával ízesítem. Vakarccsal, vagy puha kenyérrel tálalom.
Lecsó túrós csuszával 



20 dkg füstölt szalonna, 1 kg lecsópaprika, fél kg paradicsom, 30 dkg hagyma, 1-2 erős paprika, 5-6 gerezd fokhagyma, só, cukor, színes paprika.
A felszeletelt szalonnákat kakastaréjszerűen bevagdalom, majd a fazék alján kisütöm. Ráteszem az apróra vágott hagymát és kavargatva aranyosra sütöm. Meghintem a paprikával és rádobom a felkarikázott paprikát és a cikkekre vágott paradicsomot. Beleteszem a zúzott fokhagymát, sózom, cukrozom és beleteszem a felhasított erős paprikát is. 20-25 percnyi fedett párolás után kész. Túrós csuszával, vagy tarhonyával tálalom.


Kakaspörkölt túrós csuszával

1 öreg kakas, 3 fej hagyma, két kanál színes paprika, bors, 2-3 kanálnyi lecsó, erős paprika.
A kakast rendesen megölöm, leforrázom, kibelezem és a szokásos módon feldarabolom. A combokat kettévágom, a mellehúsát pedig hatfelé. A zsíron aranyosra pirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a paprikát, majd a húsokat és a zúzáját. Sózom, majd megkeverem és lefedve kis lángon főzöm, az elpárolgó szaftját mindig egy kevés vízzel pótolva. Mikor már majdnem megpuhult, borsozom, beleteszem a májat, a lecsót és az erős paprikát. Túrós csuszával tálalom.

Krumplis Vakarcs Lecsóval...... "Romák pizzája"

A receptet megköszönöm Duende nevű bloggoló társamnak
Tudjátok. Rajongok a vékony lapos, kovásztalan kenyerekért. Legyen az tortilla, csapati, roti, pászka, pita, mindegy. Egyszer valahol a neten, azt olvastam, hogy a vakarcsot előszeretettel eszik ráhalmozott lecsóval.
De ez most a pityókás fajta.
Hát meg is értem. "Cigány pizza", szuper! :)

Hozzávalók a krumplis vakarcshoz (ez 5-7 db):
20 dkg maradék főtt burgonya pürésítve,
1 csapott evőkanál zsír (vagy olaj, de a zsír autentikusabb),
só,
20 dkg liszt
és annyi víz, hogy összeállós, gyúrhatós tésztát kapjunk.

A burgonyát teljesen pürésre összetörtem, adtam hozzá zsírt, kevés sót, lisztet és annyi vizet, amennyivel nem kemény, de nem is ragacsos tésztát tudtam összeállítani. Kis gombócokat készítettem belőle, kinyújtogattam őket sorban körülbelül fél centi vastagra és serpenyőben mindkét felüket megsütöttem.




A lecsó receptje pedig
A lecsó egyszerű étel ugyan, mégis minden körülmény fontos. Kevesen tudnak igazán jó lecsót főzni. Legalábbis saját tapasztalataim alapján. Mint minden nagyszerű étel, a lecsó is a jó alapanyagokról és az egyszerűségről szól. Zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom, pirospaprika, só. Ennyi a lecsó.  Ha gazdagítjuk, akkor szalonna, jóféle füstölt kolbász kell még bele. Nem kell hozzá bors, meg más fűszer, sem fokhagyma, semmi. Mert az már nem a magyar lecsó.
Először is.
1. A lecsó nem paradicsomos paprika. Vagyis, a paprika súlyaránya mindig legalább kétszer annyi, mint a paradicsomé. De inkább háromszor. Vagyis 1/3 rész-súly paradicsom, 2/3 rész-súly paprika. A hagymának is minimum annyinak kell lennie, mint a paradicsomnak. Vagyis jó lecsót kevés hagymával nem lehet főzni szerintem. A hagyma édessége ellensúlyozza a paradicsom savasságát. Lecsóba cukrot nem teszünk.
2. Aztán. Jó lecsót nem lehet túl lájtosan sem készíteni, kell alá a bő zsiradék. Akár zsír, akár olaj.
3. Az igazi lecsóba nem szabad nagyon apróra vágni a paprika húsát sem. Nagyobb darabokra, rusztikusra kell vágni, nem pedig 5 milliméteres karikákra. Rusztikusan, elnagyolva az igazi, hogy lehessen mire ráharapni.
4. Az alapot: a hagymát és a paradicsomot kevés sóval jól meg kell dinsztelni, hogy a paradicsom szinte szétfőjön. Mert a paradicsomot akarjuk szétfőzni, nem pedig a paprikát...  Ugyanis a lecsóba mindig az abszolút édesre, puhára érett paradicsomokat használjuk. Ezért kerüljön előbb az alapba, mint a paprika. Annak kell egyben maradnia és a paradicsomnak kell szétfőnie: levet, szaftot adnia.  A paradicsomot csak negyedekbe vagy félbe vágom, hogy ne legyen sok pöntyörödött paradicsomhéj a lecsóban. (Ha van időm és kedvem, forró vízbe teszem a paradicsomot és lehúzom a héját. De ez ritkán van.)
5. Ekkor tegyük csak bele a paprikadarabokat és nagy lángon, vagy minimum közepes lángon süssük fedő alatt többször megkeverve, míg megpuhul. De épp csak puhuljon meg, ez a lényeg. Ha túlsütjük, a héjak pöntyörödnek, a paprika meg szétfő és az gusztustalan. A lecsót tehát sütjük, nem pedig főzzük vagy pároljuk - mert nem paprikafőzeléket készítünk...
6. Ezen kívül. A lecsó szerintem csípős vagy erős. Édes lecsó? Brr... Na az olyan, mint a halászlé csípős paprika nélkül, vagy a csilis bab csili nélkül... A lecsó csípős és ebből nem engedek! :)
Készíthetjük jó kis füstölt szalonnaalapra is vagy tehetünk bele pár karika füstölt parasztkolbászt is, de én most a tényleg az a' la nature változatot írtam-írom le.
7. A lecsó akkor szép, akkor guszta, ha színes paprikából van. Ha van benne sárga, zöld, narancs és piros színű paprika is. Legyen vastagabb húsú, tudjon mi megsülni, különben csak a héja marad. A hagymát vághatjuk a lecsóban úgy is, mint a pörkölthöz szokás kis kockákra, vagy vághatjuk negyed vagy félkarikákra is. Kinek melyik szimpi. Én félkarikákra szoktam.
8. Igazán jó lecsót csak igazi, nap érlelte paradicsomból és paprikából lehet főzni. Júliustól egészen októberig.
Hozzávalók 2 főre:
8-10 paprika (ilyenkor ősszel vannak a legfinomabbak),
2 közepes paradicsom,
1 nagyon nagy fej vöröshagyma,
5-6 evőkanál olaj,
1 mokkáskanál pirospaprika.

Az olajon megdinsztelem sóval a félkarikákra vágott hagymát, aztán rádobom a félbe vagy negyedbe vágott paradicsomot, hagyom fonnyadni, kicsit szétfőni. Ezután már jöhet is bele a paprika és a pirospaprika. Erős tűzön, fedő alatt készítem, többször megkeverem. Saját levet kell engednie, úgy lesz az igazi. Ha nagyon nem engedne levet, egy kevés vizet önthetünk alá, de tényleg csak keveset. A paprika maradjon egyben, ne legyen reccsenős-kemény, de ne is legyen túl puha sem. Körülbelül 10-15 perc alatt elkészül.
Ez az alap-lecsó, amit aztán lehet variálni. Kolbásszal, virslivel, szalonnával, tojással. Ha szalonnával készítjük, akkor a szalonnakockákat a hagymával együtt sütjük, már az elejétől legyen benne a lecsóban. Így jó kis alapot ad. Köretként friss házikenyeret javaslok. Kizárólag fehér kenyeret, mert a lecsó csak fehér kenyérrel az igazi szerintem. A magos meg barna kenyerek lecsóhoz nem játszanak. Még az enyhén rozsos kenyér elmegy, de magok nélkül. Nálunk Zalában a lecsót sokszor eszik nokedlivel, tejfölösen. Isteni finom. A tányérra halmozzuk a nokedlit, rá a lecsót, amit meglocsolunk egy nagy kanál tejföllel. A világ legjobb étele. A nagyapám kedvenc étele a lecsó volt. De nem magában. Hanem túrós csuszával ám! :) Kóstoljátok csak meg, fergeteges!
Lecsót készítettem, most teljesen natúrt, csak zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom, só és pirospaprika került bele.
Ráhalmoztam a lecsót, megcsurgattam tejföllel. Egy pohár jóféle bor vagy sör is dukál mellé. :)

Piadina ala Sziszi,és barátai konyhája

. Ez az egyszerű étel eredetileg Emília Romagna tartományból származik, de már egész Olaszországban elterjedt és nem véletlenül. Nagyon finom gyorsan elkészíthető és gyorsan elfogyasztható ételről van szó. Számos helyen élesztővel máshol szóda bikarbónával írták az "eredeti" piadina receptjét.  Úgy vettem észre a legtöbb helyen zsírral készül, de sokan helyettesítették olíva olajjal. Ebből arra a következtetésre jutottam,, hogy a piadinára is igaz, ami sok minden másra, hogy házanként,megyénként eltérően készítik.
Tulajdonképpen hasonlít a "VAKARCS" elnevezést viselő, élesztő nélküli  kenyérféleséghez,amit a Romák egy vaslemezen sütöttek meg,majd ezen tálalták az étkeik bizonyos fajtáit,de mint köret is szerepelhet a szaftos húsos ételek mellett.
A másik blogomban van is egy olyan étel,amihez a vakarcsot használtam fel mint köret...Mustáros vetrece vakarccsal....http://kenyerespajtasok.blogspot.hu/search?q=must%C3%A1ros+vetrece......díjnyertes kaja lett:)))))
 A Piadiniben is az a jó,hogy bármilyen" maradékkal" meglehet tölteni,de persze az az igazi amikor külön készítjük el a húsos töltelék fajtáit,majd ezekkel megtöltjük a pidainit,és fogyasztjuk is azonnal.
Az Olaszok különböző felvágottakkal, zöldekkel,és tonhallal is készítik,fogyasztják.
Véleményem szerint egy tökéletes vendégváró étel................



Hozzávalók:

500 g liszt
3 kanál zsír,vagy oliva olaj
1 kk.őrölt rozmaring
 2.5 dl.langyos víz
teáskanál só
opcionális: 1/2 kk szódabikarbóna,vagy sütőpor

Elkészítés:

Tegyük a lisztet egy nagy tálba. A zsírt,vagy olajat keverjük el  meleg vízben a sóval együtt. Gyúrjuk össze a hozzávalókat sima, rugalmas tésztává. Osszuk a piadina tésztát nyolc vagy kilenc egyenlő kis gombócra. Lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, jó vékonyra kb. 3 mm- re. Felforrósított teflon  palacsinta sütőben zsiradék nélkül mindkét oldalát kb. másfél perc alatt készre sütjük.Valahogy úgy nézzenek ki mint a fotón láthatóak.Sütés közben kis hólyagok keletkeznek majd,nem megijedni,annak úgy kell lennie.

Sok sikert,és jó étvágyat hozzá.