Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. november 16., szerda

"Rakott" - felfújt burgonya ropogós sajtrétegben

hozzávalók 4 adaghoz


tápérték/adag: 530 kcal/2230 KJ
18 g fehérje
23 g zsír
64 g szénhidrát


tehát amint látható, nem egy diétás étel

  1. 1,2 kg főző burgonya,a jól megszokott ős magyar burgonyákat, mint a Gül baba,Kisváradi rózsa,na ezeket már ne is keressük,viszont vannak ezek az új "magyar" génkezelt fajták

    A típusú, avagy salátának való fajta: Somogyi kifli

    Keményítőtartalma közepes, mégsem fő szét, kemény húsú, nem lisztes. Majonézes és hagymás salátákhoz és héjában sütve is elsőrangú.

    B típusú, azaz főzni való fajták: Hópehely, Góliát, Lorett, Kánkán, Luca XL, Balatoni rózsa, Katica, Démon

    Nem fő szét, elsősorban főtt és rakott burgonyának, levesnek, főzeléknek ajánlott. Paprikás krumplihoz, dödölléhez, nyírségi gombócleveshez való. Töltött burgonyának is kiváló.

    C típusú, avagy sütni való fajták: White Lady,

    Vénusz Gold, Rioja

    Magasabb keményítő tartalmú, lisztes, könnyen szétfő. Hasábburgonyának, pürékhez, tésztákhoz remek. Ezekből készülhet például a burgonya krémleves, de ilyet vegyünk

    pogácsához, szilvás gombóchoz is.

  2. 1 fej vöröshagyma,na ezzel is vigyázzunk mert már Kínából is hoznak be,akárcsak a fokhagymát ,ha tehetjük akkor csak is a magyar ős termelőről vásároljunk
  3. 5 dkg olvasztott,házi vaj
  4. 1,2 dl tej,házi
  5. 1,5 dl tejföl,de házi legyen ez is ha lehet
  6. 1 csokor snidling
  7. őrölt bors
  8. reszelt szerecsendió
  9. 10 dkg reszelt ementáli,vagy eidámi,de szerintem félkemény kecskesajttal is kitűnő


Elkészítése

  • begyújtjuk a sütőt és 180 C előmelegítjük,egy magasabb falú tűzálló tálat vagy egy köz epes tepsit,kikenünk olajjal,vajjal,zsírral,kinek kinek az ízlése szerint változat,és félre tesszük
  • burgonya tisztítást és hámozást követően,reszeljük le a burgonyákat finomra

  • a vöröshagymát is reszeljük le

  • snidlinget mossuk ,néhányat tegyünk félre belőle ,a többit apróra vágjuk fel
  • a burgonyát,hagymát,tejet,vajat,tejfölt meg a snidlinget keverjük össze,sózzuk,borsozzuk
  • a keveréket az előkészített tálba illetve a tepsibe simítjuk és reszelt sajttal bőségesen megszórjuk
  • a sütőalkalmatosságot egy megfelelő méretű alufóliával letakarjuk és uzsgyi az előmelegített sütőbe,ahol is 25 percig sütjük,majd a fóliát távolítsuk el és további 20-25 percig sütjük amíg a sajt réteg meg nem barnul
  • tálaláskor a félretett snidling szárakkal díszítjük


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: