Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. november 11., péntek

Gesztenyével és almával töltött pulyka


Hozzávalók:

  1. 40 dkg gesztenye
  2. 1 egész pulyka
  3. 1 db alma

  4. őrölt bors
  5. 3 szelet kenyér
  6. 4 ek.tejszín
  7. 1 fej vöröshagyma
  8. 10 dkg szárnyas máj,pulyka.kacsa,liba.csirke.......
  9. 1 ek.vaj
  10. 1 tojás
  11. 1-2 ek. konyak
  12. 2 ek édes mustár a mártáshoz
  13. 2 dl,fehérbor a mártáshoz

Elkészítése:


a gesztenyét be vagdossuk majd dobjuk őket forrásban lévő vízbe,mondjuk úgy 10-15 percre,ha lejárt az idő akkor vegyük ki a gesztenyéket a vízből,egy kicsit várjunk a tisztítással,had hűljenek a tisztítást követően,kb.1/2 liter sós vízben további 25 percig főzzük

a kenyér belét szedjük ki és vágjuk kockára,áztassuk be a tejszínbe,az almát és a hagymát tisztítást követően apró vágjuk,a hagymát megdinsztelem a vajon,a májat megtisztítom, hozzáadom az almával együtt a hagymához és tovább de most már pirítom egy pár percig

a főtt gesztenyék egyik felét felaprítom és a tojással,illetve a beáztatott kenyérrel együtt a májas keverékhez adjuk,jól átkeverjük de nem törjük össze,ízesítjük a finom konyakkal először torkunkat,majd azután a pulykát,sózzuk és borsozzuk a tölteléket,majd a madarunknak is juttatunk a sóból és borsból is megfelelő mennyiséget

ezek után még egy kis konyak mert attól leszünk mozgékonyak

na essünk neki a madarunknak és kezdjük a töltelékkel a megerőszakolását szegény madárnak

szép lassan némi kéjjel töltsük meg a pulyka madarat a gesztenyés -almás keverékkel

majd a madarunk lábait kössük össze,nehogy véletlenül neki iramodjon a tepsinkből amibe bele helyezzük ő kelmét,némi / 7,5 dl /víz hozzáadásával no nem azért hogy megtanítsuk úszni,hanem hogy a 175 C fokos sütőben keletkezett vízgőzben először szépen megpárolódjon és utána minden hol jól átsüljön

sütés közben néha locsoljuk meg a saját szaftjával / pecsenyelé/,ha elkészült a madár,akkor a pecsenyelevét szűrjük le és fehérborral meg a mustárral főzzük össze,fűszerekkel ízesítjük

a maradék gesztenyét olvasztott vajban megfogatjuk és a kész sülttel tálaljuk


na drága barátaim,jó étvágyat kívánok

Nincsenek megjegyzések: