Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. november 17., csütörtök

karácsonyi pulyka szalonna csíkokkal


Előkészületek

  • Lehetőleg vásároljunk friss, háztáji, bio pulykát vagy a lehető legjobb minőségű, megfelelő tartás alatt tenyésztett szárnyast .
  • Ha hetekkel korábban találunk valami akciós vagy vidékről beszerezhető pulykát – vegyük meg és fagyasszuk le (de kerüljük a bolti fagyasztott terméket!)
  • A pulyka nagysága attól függ, hogy hány emberre sütjük. Személyenként 35-45 dkg-val számoljunk.
  • Lehetőleg ne vegyünk túl nagy pulykát, különben még februárban is a maradékot esszük! Továbbá vegyük figyelembe a sütőnk nagyságát – az óriás pulyka nem minden sütőbe fér be!
  • A pulyka sütésének idejét a következő módon kalkulálhatjuk: számoljunk 20 percet 45 dekaként és adjunk a számhoz plusz 20 percet.
  • Ha a pulyka súlya 6.75kg-nál több, akkor 15 percet számolunk 45 dekaként és extra 15 percet adunk a sütés idejéhez.
  • A pulykát 2 órával sütés előtt vegyük ki a hűtőszekrényből. Fagyasztott húst legalább 24 órával korábban vegyük ki a mélyhűtőből!
  • A pulykát tisztítsuk meg alaposan a tollaktól és szálkáktól – mossuk át kívül-belül majd töröljük szárazra.
  • Minél nagyobb a pulyka, annál könnyebben kiszárad, így ne feledjünk szalonnát és sok vajat is vásárolni!


Szalonnás pulyka

A következő recept egy klasszikus karácsonyi sült pulyka. Nagyobb pulyka esetén számoljunk több hozzávalóval.

Hozzávalók: 3 kg pulyka, 12 csík szalonnás bacon, 25 dkg vaj

Elkészítés:

  1. Az ujjainkkal dörzsöljük be alaposan vajjal a pulyka húsát a bőr alatt. Töltsük meg töltelékkel a pulyka nyakát és-vagy belsejét, majd borítsuk be a mellkast a bacon csíkokkal.
  2. 230 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a keletkezett szafttal leöntjük. A sütőt lejjebb állítjuk 180 fokra és 2 órán keresztül sütjük, félóránként locsolgatjuk.
  3. Kivesszük a sütőből és megszúrjuk a combjánál egy késsel – ha tiszta levet enged, akkor kész van. Ha véres a lé, akkor tovább sütjük. Nagyobb pulya esetében a sütési időt kalkuláljuk ki a fentiek szerint.
  4. Kivesszük a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk. Pihentetjük addig, amíg elkészítjük a szószt és befejezzük a köreteket.
  5. Az ünnepi asztalon szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: