Sziszi és barátai konyhája 2

http://sziszikonyha2.blogspot.hu/Az új blog oldal címe,ahol szintén különféle jobbnál jobb étel recepteket teszek közzé,a saját tapasztalataim alapján,illetve ti,és más blognak közreműködésével. KÖSZÖNÖM......amiért megnézted a blogomat!!!

2011. november 17., csütörtök

Csörögefánk-szallagosfánk ahogyan a nagymamám csinálta


most hogy közelednek a karácsonyi ünnepek,kezdődhet a fánkok,zserbók,beiglik,hó kiflik......stb.sütemények sütése

ez az fánk amit a nagymamám csak csörögének hívott,ez a sütemény féleség bár leginkább a farsangi időszakban népszerű,de nem csak a farsangi időszak alatt állja meg a helyét az asztalon,ha nem karácsonykor is egy kedvelt sütemény féleség,pláne ha finom házi barack lekvárt,vagy jó szilva lekvárral kínáljuk

Hozzávalók:

  • 2,5 pohár liszt
  • 3 tojássárgája
  • 1 kanál cukor
  • 2 kanál konyak vagy rum
  • 1 kanál tejföl
  • 1/4 kávéskanál só
  • 1/2 pohár tej
  • 1/4 kg zsír a sütéshez (vagy olaj)

  • Összekeverjük a tejet, tojássárgáját, cukorport és sót, konyakot vagy rumot öntünk hozzá, majd fokozatosan belevegyítjük a lisztet. Kézzel meggyúrjuk, a laskatésztánál kicsit puhábbra. A tej és tejföl helyett 2 kanál vajat használhatunk.
  • A tésztát laska vastagságúra nyújtjuk, 4 cm széles csíkokra, majd ezeket ferdén, 10-12 cm hosszúságú darabokra vágjuk,késsel,vagy dereje vágóval.
  • Mindegyik darabka közepébe 4 cm hosszú bevágást készítünk. Ezen a nyíláson a tészta egyik sarkát áthúzzuk.
  • A tésztából rózsa alakokat is készíthetünk. Ekkor különböző nagyságú köröket vágunk ki hullámos szélű pogácsaszaggatóval, egymásra rakjuk őket és középen az ujjunkkal megnyomjuk, hogy összeragadjanak.
  • Az így felvágott tésztát forró zsírban sütjük. A csörögét villával kiszedjük a zsírból, szitára vagy papírra rakjuk és vaníliás vagy citromhéjjal ízesített cukorporral behintjük.
Jó étvágyat hozzá

Nincsenek megjegyzések: